Yhteystiedot

Kennel Howlow
Päivi Jaakkonen
Oulu
050 4040 676
paivi.jaakkonen1(at)gmail.com

Kuvia ei luovuteta virtuaalikenneleihin eikä valokuvia saa kopioida mihinkään käyttöön ilman tekijänoikeuden
©Päivi Jaakkonen lupaa!

Photos are not allowed to be placed into virtual kennels or to be copied without authorisation
©Päivi Jaakkonen!

imsa_roi_kv_500_x_448_ko_160809.jpg"Imsa"  Undimoon Imsa, narttu

(C.I.B FIN MVA S JVA S MVA BELLOMIS QORP - Carry On Crysmynta)

Syntynyt: 26.12.2006

Rotu/väri: karkeakarvainen mäyräkoira, riistanvärinen

Rekisterinumero: FIN35779/07 Suomessa ( Ruotsissa S15275/2007 )

Sukusiitosprosentti: 5 sukupolven  mukaan 0 %

Turkki: laadukas pohjakarva ja turkki, niukka, helppo trimmattava


 Jalostustarkastettu: 28.9.2008 HYVÄKSYTTY, tuomarina Anita Alatalo. Arvostelupisteytystä ei nykyään enää anneta, vaan koiraa arvioidaan alla olevien kriteerien mukaan. 

JALOSTUSTARKASTUKSEN KRITEERIT

Hyväksytään: Koirassa ei ole havaittu paljoa huomauttamista eikä selviä puutteita. Tarkastajan arvioimissa kohteissa on enemmän ykkösiä kuin kakkosia. Myös pari kolmosta voidaan sallia, jos ne eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Hyväksytään varauksin: Koiralla on jokin hieman suurempi yksittäinen virhe tai useita puutteita, mutta ne eivät ole rotumääritelmän kannalta kovin merkityksellisiä. Jalostuskäytössä näihin puutteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota niin, ettei sama virhe toistuisi vastakkaisella sukupuolella.

Ei suositella: Koirassa on useita vakavia puutteita, jotka selvästi vaikuttavat kokonaiskuvaan.

Hylätty ulkomuodon/luonteen osalta: Koirassa on yksi tai useampi rotumääritelmän vastainen vakava virhe (kives- tai hammaspuutoksia, arka, vihainen tai aggressiivinen koira).


 Silmäkuvattu: 8.12.2008, ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia


SUKULAISIA VUOSIEN TAKAA katso Imsan sukulaisia alla olevista linkeistä

Imsa Suomen Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä 

Imsa Ruotsin SKK HUNDDATA sukulaisia 4 sukupolven mukaan 


Esittely Undimoon Imsa, Imsa (C.I.B FIN MVA S JVA S MVA BELLOMIS QORP - Carry On Crysmynta)

Imsa on aktiivinen metsästyskoira, mielellään lenkeillä ja metsässä viihtyvä, riistaverinen narttu. Imsaa käytetään metsillä jäniskoirana ja harrastetaan myös jäljestystä. Tarkkaan havannoidaan kuullaan ja nähdään kaikki...joskus liiaksikkin, kun olisi vain tarkoitus lenkkeillä metsässä. Imsalla on hyvä kimakka ja kuuluva ajohaukku, ilmoittaa kyllä jos riistaa on ollut hiljakkoin maastossa. Metsillä on myös emäntä mukana sienisankon, retkeilyn , yhteisen harrastuksen ja kuvajaan ominaisuudessa. Tärkeintä meille on metsästyksessä luonnossa liikkuminen ja kokemuksen saaminen sekä koiran ilo työskennellä ajavana koirana. Jos saalista ei tule, ei reissu silti tunnu turhalta, metsästysolosuhteet ja tilanteet vaihtelevat.

Neiti on myös hyväluontoinen ja ystävällinen utelias kaveri. Kaikki uusi kiinostaa, halailu tuo jo mummilta ja ädiltä peritty ominaisuus kävi ilmi heti pikkuisena kotiin tuodessa. Halata pitää ja usein, nokka pistetään visusti kaulan valtimosuonen päälle, ompa ihana olla lähellä ja sylissä. Myös pihan ihanuudet kiinostavat emännän mielestä joskus liikaakiin...kiviä keräillään ja löydetään, tosin ne otetaan heti pois. Myös jääpalojen järsiminen talvella on mukavaa, myös nokkaa pitää pistää umpihankeen ja kirmata ympäri hurjana ja vauhkona lumihangessa!

Imsa on myös innokas näyttelytottumusharjoitusten osallistuja, pienet ajohaukut otetaan aina kotoa lähdettäessä kun tiedetään, et nyt lähdetään harkkaamaan ja tapaamaan muita koirakavereita, mahtavaa!

Keittiössä ja kotona yleensä ottaen molmemmat Imsa ja Pablo osallistuvat meidän normaaliarkeen, erityisesti ollaan kokkivirassa vahtaamassa ja tarkistamassa tulivatko keitokset oikein keitettyä "palvelijoiden taholta - pyydetään kyllä maistiaisia, että varmasti voidaan todeta kunnolla tehdyiksi "-. Huumoriakin neiti on tarjonnut monta kertaa...pannaampa piiloon se tärkeä tavara, saatko sen - tyyliin. Imsa on leikkisä neiti meillä onkin päivittäiset leikit aina ohjelmissa olipa kiire kuinka tahansa - ihmistenkin on mukava välillä relata turhaa pingottamatta - .

Imsan seisomakuvia vuosien varreltaimsa_seisoo_4_kk.jpg

Undimoon Imsa, Imsa seisoo kuvassa reilun 4 kuukauden iässä ensimmäisen mätsärikilpailunsa jälkeen kotipihalla.

imsa_seisoo_8_kk_20.8.2007.jpg

Imsa 8 kuukautta Leenan näyttelytottumusharjoituksissa, juuri ollaan tultu Eija Riihimäki-van der Meerin trimmauksesta. Paljon ei ollut nyppimistä, neidillä kun on priimaturkki jalostustarkastuksenkin mukaan, erittäin hyvä pohjakarva, laadukas turkki. 

Imsa seisoo tomeran mökilimsa_seisoo_8_kk_18.8.2007_mokil.jpglä nuorena neitona myös n. 8 kuukauden iässä.

Imsa . 

 imsa_seisoon_25_v_oulu_kv_2009.jpg

Oulun KV:n näyttelyssä seisomassa Erkki Laisalmen kuvaamana kauniissa asennossa heinäkuussa 2009 Oulun KV-näyttelyssä.

Imsa nuorena neitinä

imsa_3_kk_28.3.2007.jpg

Imsa kotona luunjyrsinässä 3 kuukauden iässä.

Syntymän ihme, tästä kaikki alkoi 26.12.2006

Kolme urosta ja kolme narttumäyräkoirapentua syntyivät kennel Undimoonissa 26.12.2006. Pentueen yhdistelmänä oli uroksena C.I.B FIN MVA S JVA S MVA BELLOMIS QORP - ja äitinä J Carry On Crysmynta.tilden_pentue_06012007.jpg

Ihan pienenä nukutaan paljon, kuvassa koko pentue 12 päivän ikäisenä.

tilde_m_valpar_3_v_kopiera_1169143288_2523768.jpg

Kuvassa on ruokintahetki menossa. Kaikki saavat ruokaa tasapuolisesti.tilden_pentue_syomassa_06012007.jpg

Kuvassa Tilden koko pentua 3 viikon ikäisenä ruokintahetkessä 17.1.2007, kaikille pienokaisille on löytynyt oma nisä ja ruokaa syötäväksi.

tildeaiti_vasyneet_pennut_8.2.20072.jpg

Tildeäiti eli Carry on Crysmynta väsyneiden pentujen kanssa 8.2.2007, kiitos kuvasta kennel Undimoon! 

imsa6_3_veckor2.jpg

 Imsa seisoon 6 viikoa vanhana kuva Kennel Undimoon, Ruotsi

undimoon_imsa_6_viikkoa_a_060220073.jpg

Undimoon Imsa "Imsa" 6 viikkoa seisomakuvassa. 

imsa_3_veckor_gammal.jpg

Imsa 3 viikoa vanhana kennel Undimoon kuvamaana!

Kävimme katsomassa Imsaa jo 4 viikon ikäisenä Umeåssa. Olimme koko päivän vieraina kennel Undimoonissa Erjan ja Thomaksen lämpimän vastaanoton, pikku-Wiliammin, koiralauman  ja ylläpidon kera. Koirista keskusteltiin ja vaihdettiin kuulumisa sekä tutustuttiin. Oli ilo nähdä miten Undimoonin kennelissä koiria kasvatetaan! Yli 10 kappaleen koiralauman rauhallinen ruokintahetki teki todella suuren vaikutuksen. Jokainen koira odotti kiltisti omaa ateriaa. Mäyräkoirat saivat viimeisinä ateriansa ja olivat syöneet ensimmäisinä ateriansa ;) Kiitos Erja ja Thomas runsaasta informaatiosta koirien pitoon liittyen. Imsa sai hienot puitteet kasvun tiellä Undimoonin kennelissä. Tapasimme Imsan sukua kolmen polven takaa, äiti-mamma-Tilden ja Pyssla-mummin, hieno tilaisuus katsastaa sukulinjaa kolmessa polvessa. Eräät hauskatkin ominaisuudet saimme kokea, kolmen sukupolven takaa. Sittemmin tämä tapa on periytynyt pysyväksi Imsallekkin ;) Kun olimme kennel Undimoonin vieraina molemmat mummi-Pyssla ja äiti-Tilde kävivät tietysti katsastamassa oudot tulijat. Muutaman rapsutuksen jälkeen huomasin, että minusta oli tullut mukava hoitaja molemmille halauksineen, kaikki hyvänäpito ja rapsutukset otettiin ilolla vastaan, unohtamatta painaa koirannokka lähelle kaulavaltimoani! Tämän Imsakin on perinyt omaksi erikoisominaisuudekseen, aivan ihana tapa!

Tässä Undimoon Imsa, narttu kuuden viikon ikäisenä läheltä kuvattuna, pitäähän sitä jo pienestä asti vähän poseerata!undimoon_imsa_6_viikkoa_c_06022007.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla lähikuva.. 

undimoon_imsa_6_viikkoa_b_06022007.jpg

 Imsa vielä lähempää kuvattuna, voiko suloisempaa olla! 

Aika lähteä uuteen kotiin, hei hei hyvä kasvatuskoti sekä Erja ja Thomas Kennel Undimoon!

Imsa lähti uuteen kotiin ristiriitaisissa mielialoissa, ainakin emännän mielestä. Päivi-emäntä on aina vähän herkkä jäähyväisten aikaan. Olihan Imsa sentään jättämässä siskot, veljet ja sen tärkeimmän eli äiti-Tilden. Ajatuksissa pyöri emon huoli menetystä ja hävinneestä pennusta, mihin se nyt lähtikään? Pienet kyyneleetkin vuodatettiin jäähyväisissä pihamaalla. Imsa oli itse kyllä tomera neiti, ei itkenyt kertaakaan pitkän kotimatkan aikana. Eikä koskaan uuteen kotiin saavuttuaan.

Onneksi seurana kotona oli samaa rotua edustava Pablo-boy, tosin poikakoira, mustasukkainenkin alkajaiseksi, sittemmin pian leppyneenä täysin hyväksyneenä uuden ihanan neidin saapumisen perhekatraaseen. Imsa-Pennulle oli varattu boxi, ruokaa, juotavaa, lämmintä alustaa, peitettä ja leluja matkan viihdykkeeksi sekä rajatonta hoivaa läheisyyttä ja huolenpitoa rapsutusten ja silittelyn kera. Kotiin mukaanviemisiksi saimme myös tuhdin erittäin informatiivisen pentupaketin, nahkapantoineen ja hihnoineen. Niitä kokeiltiin heti ensimmäisellä pissityskerralla Imsalle!  Neiti Imsa oli tomerana koko matkan ajan Ruotsista Suomeen kotiin tultaessa, yhtään itkua ei tullut koko matkalla ja reissu suijui hyvin. Kotona odottivat Pablo-poika, markon vanhempien Taiston ja Inkerin kaitsemana.  

Imsan kielitaitokin on testattu monasti tv-ohjelmia katsoessa, neiti-Imsa valppaantuu ja tarkkaillee, kun emäntä katselee FST5-kanavan ohjelmia, joissa puhutaan sitä ulkomaankieltä ruotsia, selvästi reagoi, eli on  jäänyt pentuajoista myös kielellinen vaikutelma asioista Imsan mieleen, englantiin ei esim. reagoi. Samoin kutsuma -termit kupille otettiin kasvattajakodista tulijaisiksi, saaneena otimme tietysti käyttöön,  niitä Imsa seurasi ymmärtäen heti mistä on kyse. Jätimme myös pyyhkeen katsastusreisulla Imsan ollessa 4 viikon ikäinen  kavattajan  kennel Undimoonin kotiin, jotta tutut hajut seuraisivat mukana turvaa luoden pennulle. Pyyhkeeseen satiin turvallinen emon ja pentueen haju. Suosittelen! Jotakin tuttua ja turvaa pennulle pitää olla, siitä on hyötyä sopeutumiseen uuteen kotiin!

imsa_paivi_marko_kohti_uutta_kotia_8_vkoa.jpg

Erjan ottama kuva uusista omistajista Imsasta, Päivistä ja Markosta pennun hakupäivänä! Varauksetonta iloa uudesta pennusta on vaikea pidätellä, kuten kuvasta näkyy. Olimme saaneet jo hienoja kuvia koko pentueesta myös Imsasta etukäteen kennel Undimoonilta ja toiveistamme narttu-pennun suhteen. Kaikki toiveemme otettin asiallisesti huomioon ja saimme sen pennun, minkä myös halusimme!  Yhdessä kasvattajan kanssa aprikoiken valintamme osui Imsaan, myös kasvattajat ottivat kantaa valintaan ennen katsastusta ja jälkeenkin! Imsa tunnistettiin tälläkin kertaa heti Päivin ja Markon taholta erityisesti , tarkkaan rekisteröidyt kasvonpiirteet olivat jääneet syville mieleen, jo 4-viikkois käynnin yhteydessä;) Marko oli tällä kertaa se onnekas ensikohtaaja perheestämme!

Pablo-boynkin  - Evening´s Little Bear - oli tunnistettaessa hakureissulla selvästi tunnistettavissa oleva, tuttu poika hänkin hyvässä hoivassa Kennel Eveningsillä! Ei voi olla muistelematta koskaan ensimmäisen koiran hakureissua! Päivi oli tuolloin ensikohtaajana Pabloa hakiesa, syville mieliin jääneet kasvonpiirteet olivat selvästi havaittavia - siis mikä on se minun pentu-.  Pablon tunnisti Päivi heti kättelyssä.Kun muut pennut menivät nukkumaan Pablo-boy oli ainut pentu, joka halusi olla hereillä. Hän tuli tervehtimään meitä vielä aitaukselle ikäänkuin älä jätä minua.  Pablo lutkutti myös 4- viikkoisena pentuja katsoessa ahkerasti Päivin korvanipukkaa ja halusi olla lähellä kaulan valtimosuonia, hoivattavana. Evenigsin pentue oli poikkeuksellisen iso 2 urosta ja 6 narttua! Ailu-äiti oli huolehtiva ja hoivaava emo kaikille kasvateilleen. Ailu-äiti tulikin tervehtimään meitä heti ystävällisesti saavuttuamme katsomaan pentuja 4 viikon iässä, hän opasti pentuja myös urheasti putuluun syönnissä.- Tänne ei ole tulemista jos mamma ei anna lupaa- . Mukava, että samat yhtäläisyydet ovat tulleet esille molempien pentujen hakureissulla, myös pienet itkutkin päästettiin emännän taholta Pabloa hakiessa! Pablo myös itki pentukotoaan muutaman kerran meille tullessaan.Meillä kun ei ollut yhtään lajitoveria turvana.

Pentu lähtee uuteen kotiin

Kasavattajalle pennun luovutus uuteen perheeseen on tärkeää. Koiranpentua on seurattu syntymästä asti, halutaan, että pentu saa hyvän kodin mistä sitä vastuuntuntoisesti hoidetaan ja huolletaan, tämä on ensimmäinen prioriteetti useimmille kasvattajille! Kasvattaja haluaa, että pentu saa parhaat mahdolliset puitteet kasvun, yleisen ylläpidon ja harrastusten kera. Tästä tunnistaa rehellisen ja hyvän kasvattajan, nämä kohdat ovat erittäin tärkeitä  kohtia uutta pentua myyvälle kasvattajalle! Eli koiran etu on tärkeintä, halutaan saada hyvä uusi koti pennulle, missä se voi viettää koko elinikänsä jopa 15 vuotta, hautaan asti!

Tärkeimmät syyt koiran hakintaan on aina syytä muistaa, kun on suunnittelemassa tai hankimassa uutta koiraa perheeseen. Koira vaatii aina aikaa, viitseliäisyytä ja arjen toistoa jatkuvilla lenkeillä vähintään 3 kertaa päivässä sateessa ja pakkasessa( ei lyhyitä muutaman sadan metrin lenkkejä vaan kunnon lenkkejä ). Koiran lenkityskäyntejä voidaan  myös jakaa perheen sisällä, tällöin kaikille jää aikaa myös omiin harrastuksiin ja arjen rutiineihin.

 Säännöllisellä ulkoilulla riitävän ajan myötä vaikutetaan myös koiran sopeutumiseen ja siihen, ettei tule turhautumia "tekemättömyydestä". Koira saa signaalia ympäristöstöstään ja muista alueella likkuvista koirista, hajut tutkitaan ja merkataan tarkasti. Koira yksilöi lenkillään muiden koirien iän, sukupuolen ja iän. Kun koiraa ulkoilutetaan säännöllisesti vältytään myös koiran turhautumiselta, tulee vähemmän tuhotöitä kotona tavaroita asuntoa rikkoessa. Koira, joka ei saa aktiviteettiä millään saralla turhautuu ja tylsistyy, tällöin sen käytös heijaustuu suoraan esim. kotona tehtäviin tihutöihin tai koiran käytöshäiriöinä. Säännöllisillä ruokinnoilla on myös tärkeä merkitys, voimme kontrolloida tarpeidentekohetkiä sen mukaan, milloin koiraa syötetään. Aikuinen koira syö kaksi kertaa päivässä.  

Koiran ruokinta ja yleinen koiran ylläpito, koiran koulutus eri lajeihin, harrastuksiin vie aikaa ja rahaa. Koiran hankinta on aina pitkäkestoinen- ja aikainen sijoitus, mikä vaikuttaa merkittävästi perheen arkeen ja talouteen sekä ajankäyttöön pysyvästi. Niimpä kannattaa miettiä ja  harkita tarkkaan, ennen kuin uusi perheenjäsen hankintaan kotiin. 

Hedelmällisimmään uusi perheenjäsen tuo uutta näkökulmaa ja suurta iloa perheen arkeen, eläimen eli koiran käyttäytymisen ja ajattelutavan mukaanlukien. Koira ei käyttäydy tai ajattele kuten ihmiset. Tähän löytyy kirjallilsuutta tueksi. Omistajan, jolla ei ole ollut aiemmin koiraa on hyvä tutustua koirakirjallisuuteen. Sieltä löytyy monia hyödyllisiä asioita uuden perheenjäsenen eli pennun pitoon. Kirjallisuutta on monipuolisesti tarjolla. Myös ammattitaitoisia kouluttajia on suurimissa kaupungeissa tarjolla.

Koirasta saa päivittäistä iloa ja reimua, lenkeillä, metsästyksessä ja muussa arjen toiminnassa. Itse havaitsen, että koira rentouttaa ja poistaa turhaa stressiä sekä tuo iloista mieltä omalla persoonallisuudellaan! Hyvin harkittu mietitty pentukoiran hankinta kannattaa aina.